Πλαστική Ρινικού Διαφράγματος

Πλαστική Ρινικού Διαφράγματος

ΤΟ ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί έναν από τους βασικούς ανατομικούς σχηματισμούς της μύτης. Πρόκειται για μία οστεοχόνδρινη δομή που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στις δύο ρινικές θαλάμες, διαμέσου των οποίων ο αέρας εισέρχεται στη μύτη, εφυγραίνεται, θερμαίνεται, καθαρίζεται από ξένα σωματίδια και μέσω της υπόλοιπης αναπνευστικής οδού καταλήγει στους πνεύμονες.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η αιτιολογία του σκολιωτικού (στραβού) ρινικού διαφράγματος, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενδέχεται να είναι ο παράγοντας της κληρονομικότητας. Αρκετά όμως συχνή είναι η μετατραυματική σκολίωση (από κακώσεις της μύτης κατά τον τοκετό, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή).

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο αιτιώμενοι δυσχέρεια ρινικής αναπνοής μονόπλευρα ή και αμφοτερόπλευρα, συχνούς πονοκεφάλους, υποτροπιάζοντα επεισόδια παραρρινοκολπίτιδας και επίμονες ρινίτιδες. Τα συμπτώματά τους χρονολογούνται από καιρό και επιδεινώνονται ακόμα και με ένα κοινό κρυολόγημα.

Οι ασθενείς αυτοί, χρησιμοποιούν και τη στοματική αναπνοή, με αποτέλεσμα:

– Να κουράζονται πιο εύκολα, ιδίως κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή έντονης εργασίας.
– Να κοιμούνται με το στόμα ανοικτό και να εμφανίζουν αρκετά συχνά ροχαλητό.
– Να παραπονιούνται για αίσθημα ξηρότητας στο στόμα κατά την πρωινή έγερση.
– Να παραπονιούνται για ένα μόνιμο κα ενοχλητικό ερεθισμό του φάρυγγά τους με συνοδό βήχα.

Η πιο σοβαρή όμως συνέπεια της χρόνιας στοματικής αναπνοής είναι η καθημερινή και σταδιακή επιβάρυνση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ (ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ)

Η πλαστική ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται μετά το 16ο-17ο έτος της ηλικίας του ασθενούς, όπου ο σκελετός της μύτης έχει πλέον σχηματισθεί πλήρως. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική (ενδοτράχεια) αναισθησία. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί κατά τα τελευταία χρόνια, η πλαστική του ρινικού διαφράγματος είναι πλέον μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση και η διάρκεια της κυμαίνεται μεταξύ των 15-20 λεπτών. Μετά το τέλος της χειρουργικής επέμβασης δεν τοποθετείται πλέον ενδορρινικός πωματισμός (γάζες) όπως παλιότερα ή κάτι άλλο. Άρα ο ασθενής αναπνέει άμεσα από τη μύτη και αντιλαμβάνεται και τη βελτίωση της αναπνοής του. Δεν αλλοιώνεται ούτε αλλάζει το σχήμα της μύτης, δεν υπάρχουν οιδήματα (πρήξιμο) και εγχυμώσεις (μελανιές).

Εικόνα με ασθενή αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης (ευθειασμός ρινικού διαφράγματος). Ο ασθενής δεν φέρει πωματισμό (γάζες) στη μύτη και αναπνέει άμεσα από αυτή.

Η ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για 4 περίπου ώρες και κατόπιν επιστρέφει στο σπίτι του. Την επομένη του χειρουργείου, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις βασικές του δραστηριότητες.


Για περισσότερο φωτγοραφικό υλικό (Πριν και Μετά), click εδώ.

πηγή: www.petropoulosmd.gr